Számodra melyik a legfontosabb?

Az e heti utolsó blogbejegyzésemben befejezem az érzelmi intelligencia témakörét, amiről a héten itt és itt írtam. Mindezt egy kicsit játékos formában teszem. Bemutatok öt területet, melyek továbbra is. az érzelmi intelligencia jellemzői – ezekről a korábbi bejegyzéseimben még nem írtam – és az a kérdésem, hogy számodra melyik a legfontosabb? A válaszod igazából magadnak szól – és talán jövőbeli párodnak is. Mikor egy választás előtt állunk és döntünk, akkor a döntésünkkel valójában rangsorolunk. A nekünk fontos szempontok alapján felállítunk egy sorrendet. 

Melyek azok a területek, amelyek számodra fontosak és megvannak Benned? Melyek azok, amelyeket szeretnél látni leendő Párodban? És a legnehezebb kérdés: tudsz sorrendet állítani? 

Íme az 5 témakör:

  1. A hibák és a harag elengedése: az érzelmileg intelligens emberek nem rágódnak évekig saját múltbéli hibáikon. Nem felejtik el őket, próbálják elkerülni, hogy újra megtörténjen, tanultak belőle, de nem ez határozza meg az önképüket és a jövőjüket. Ugyanez érvényes a haragra is. A magas EQ-jú embereket is érik sérelmek, őket is bántják, de képesek túljutni rajta majd elengedni.
  2. Nem akarnak tökéletesek lenni: az érzelmileg intelligens emberek tudják, hogy tökéletesség nem létezik, így nem is kergetik ezt a vágyálmot. Figyelnek és reflektálnak önmagukra és a környezetükre, és ezzel inkább állnak a kevésbé tökéltes valóságban, mint a hamis tökéletességben. 
  3. Tudják értékelni azt, amilyük van és ezért hálát is tudnak adni. Szerintem egy kiemelkedően bölcs képesség, ha valaki megbarátkozik azzal a szóval, hogy „elég”. Az életben mindig van feljebb… Ez az a csali, aminek a magas EQ-val rendelkező ember nem dől be. Meglátja az örömöt abban, ami már az övé. 
  4. Nem haragtartók: tudják, hogy a harag az az érzelem, ami csak mérgezi őket és azt is, akire irányul. Ha sérelem éri őket, akkor képesek magukban letisztázni az érzéseiket. A külvilágból feléjük áramló negatív kritika, rájuk irányuló düh nem keseríti meg az életüket, mert kívül tudnak maradni rajta. 

És végezetül jöjjön az a terület, ami szinte népbetegségnek számít:

  • A nemet mondás képessége: sokkal több stressz éri azokat az embereket, akik nehezen mondanak nemet. A magas EQ-val élő emberek tudják mikor és hogyan mondjanak nemet, nem rettegnek attól, hogy a másik ember majd kevésbé fogja őket kedvelni, ha nemet mondanak nekik.

Ezek valójában mind rejtett önismereti kérdések. Ezekkel azért jó foglalkozni, mert közelebb visz önmagunkhoz, tisztábban látjuk azt, hogy számunkra mi fontos, és mi nem, és ez nagyban segíti a pártalálást is! Hiszen jobban meg tudod határozni, hogy mire és kire vágysz.

A témával egyébként a könyvemben is foglalkozom, TÁRSRA VÁGYOM, HOL TALÁLOM – RENDELD MEG ITT, AKÁR AJÁNDÉKNAK IS HASZNOS LEHET! –

Szeretettel:

Bánitzky Kata

Válaszaidat, hozzászólásaidat várjuk kommentbe és ha szeretnél velünk megismerkedni akkor kérj időpontot személyes konzultációra!Előző

Következő

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share This