Mit mutat az érzelmi intelligencia?

A történelem során még sosem állt a tudomány olyan közel az emberhez, mint manapság. Különösképpen igaz ez a pszichológia világára. Könyvek sora rajong az olvasó figyelméért, és aki nyitott erre a területre, az annyi ismeretet gyűjthet be, amennyit csak akar. Számunkra ez már természetes, de nem volt ez mindig így… elég néhány évtizedet visszamenni az időben…

Kapcsolódik ehhez a tényhez az is, hogy mindennapi életünkbe beépültek új szavak, témakörök. Egy ilyen téma boncolgatását szeretném elindítani ebben a blogbejegyzésben. 

Az intelligencia már régóta ismert fogalom. Az agyunk, pontosabban az elménk megkülönböztető és elemző képességét jelenti. Ám az elmúlt néhány évtized robbanásszerű tudományos fejlődése újabb és újabb kategóriákat hozott létre, ezen a korábban egységesnek gondolt területen belül. Elkülönítünk például nyelvi, matematikai/logikai, vizuális/térbeli, zenei, mozgáskoordinációs intelligenciát. 

A különböző területek az életünk más-más pontjain nyújtott sikeres, vagy kevésbé sikeres teljesítményünket jelzik.

Az érzelmi intelligencia az, ami befolyásolja viselkedésünket, személyes döntéseinket, hogyan gondolkodunk a dolgokról, a világról és hogyan kapcsolódunk másokhoz, hogyan kezeljük a szociális szituációkat. Az érzelmi intelligencia a saját és mások érzelmeinek érzékelésével, kezelésével és pozitív befolyásolásával kapcsolatos. Magában foglalja az önuralom képességét, és a beleérző képességet is.

Mi jelzi, hogy egy embernek magas az érzelmi intelligenciája? Írok néhány egyszerű példát, mely a mindennapi életben könnyedén nyomon követhető. Például ilyen a magabiztosság. Mit értek ez alatt? Azt a képességet, hogy ha sértegetnek vagy lekicsinylő kritikákat kapunk, akkor sem veszítjük el az önbecsülésünket és képesek vagyunk a higgadtságunkat megőrizve, nem támadóan reagálni a másik véleménynyilvánítására. A magas érzelmi intelligenciájú emberek ismerik a gyengeségüket és az erősségüket, és azt is tudják, hogy ők személy szerint miben jók és miben nem. 

Gyengeségeiket nem hiányosságként élik meg, hanem úgy tekintenek ezekre, mint további fejlődési lehetőségekre.

A témával egyébként a könyvemben is foglalkozom, TÁRSRA VÁGYOM, HOL TALÁLOM – RENDELD MEG ITT, AKÁR AJÁNDÉKNAK IS HASZNOS LEHET! –

Szívesen olvasnál tovább a témában? A héten még fogok ezzel a témával foglalkozni a Duals blogján, figyeld a legfrissebb bejegyzéseket.

Szeretettel:

Bánitzky Kata

Válaszaidat, hozzászólásaidat várjuk kommentbe és ha szeretnél velünk megismerkedni akkor kérj időpontot személyes konzultációra!Előző

Következő

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share This