Mit jelent a valódi elengedés? – Egy ötvenes férfi története alapján

– Figyelj Kata! Én soha nem fogok belerúgni abba a nőbe, akivel több, mint 20 évig éltem, szeretkeztem, gyerekeket szült nekem, átéltünk jót és rosszat is és igen, biztos én is követtem el számtalan hibát és a végén Ő is sok-sok megaláztatásban részesített engem – de nem, egyszerűen nekem ez akkor sem megy!

Így kezdte a beszélgetést az ötvenes éveiben járó Balázs, akivel arról ültünk le egyeztetni, hogyan tudnék neki segíteni társkereső irodámban, a Duals Társkeresőben, mert sajátos körülményei miatt azok a nők, akikkel a legszívesebben ismerkedne, messze elkerülik, vagy legalábbis a nagy nehezen, hosszas internetes levelezések árán összehozott találkozásokból soha nem lesz második randevú.

Igen, Balázsnak sajátosak a körülményei. Még nem vált el és pár éven belül nem is fog. Ha most felszisszensz, hogy akkor hogy lehet, hogy egy neves társkereső irodában egyáltalán szóba jöhet ilyen opció, hogy a leendő klubtag még házas, várj egy kicsit, s olvass tovább – rögtön érteni fogod.

Balázsék igaz még nem váltak el, de öt éve külön élnek. Valóban külön, külön háztartás, a gyerekeik is elfogadták, hogy szüleik új utakat keresnek és ezeket az utakat tényleg keresik. A nejének már van is egy új kapcsolata, vagy legalábbis egy ideje találkozgat valakivel és mint barátok, sok-sok humorral körítve, nagyokat nevetve a másik botladozásain, szinte mindent meg tudnak beszélni egymással. A nő azt is tudta, hogy Balázs abban a pillanatban éppen velem beszélgetett az elegáns belvárosi kávéházban.

Igen, így is le lehet zárni életünk egy fontos fejezetét. Elengedés – erről a témáról rengeteget cikkeztünk, tartunk workshopokat is, hogy tisztuljon a kép, mit is jelent ez pontosan. Mert zavar van a fejekben e téren az egész biztos.

Ők elengedték egymást, de még nem váltak el. Felmerül a kérdés, hogy hogyan lehetséges ez? Egyáltalán tényleg lehetséges úgy elengedni egymást, hogy jogilag, technikailag még valami, bármi, sokminden összeköti őket?

Hiszem és vallom, hogy igen. Sőt! Valójában az ő történetük kiváló példa arra, miről is szól ez tulajdonképpen. Az elengedés, a válás, a szakítás ugyanis nem ott kezdődik, hogy megbeszéljük, hogy nem folytatjuk tovább, visszaadjuk a másik holmijait és a sajátunkat is magunkhoz vesszük, osztozkodunk, civakodunk, mi illet kit és mi az, amihez a végsőkig ragaszkodunk. Nem a zár lecserélésével, vagy miután túljuttok a vagyon megosztási hercehurcán, egy új ingatlan vásárlásával történik meg egy kapcsolat lezárása – nem és erre is számtalan példa van.

A válás, az elválás, az elengedés a lélekben, a Te és az Ő lelkében kell, hogy megvalósuljon. Persze az Ő belső folyamataiért nem vállalhatsz felelősséget, ezért mindenekelőtt a Te belső munkádra kell összpontosítanod.

A legideálisabb persze az, ha együtt tudtok haladni, fejlődni ebben a belső munkában is, mert az eredmény ebben az esetben egy igazi kincs lehet: mint Balázsék esetében, egy életre szóló barátság, hiszen, ha igazán belegondolsz, ki más ismerhetne annyira, mint az exed, akivel évtizedeket töltöttél együtt, s pontosan tudja a legjobb és legrosszabb tulajdonságaidat, szokásaidat is.

Az elengedés tehát egy komoly belső munka. Mindannak, ami köztetek történt, a megfelelő feldolgozása, a másik iránt érzett– eleinte teljesen természetes, hosszú távon azonban roppant pusztító és lehúzó – harag felszámolása és annak a helyzetnek a kialakítása – talán ez a legmunkásabb része a dolognak – hogy ismét tisztelettel, emberi, mindkettőtökhöz és közös múltatokhoz méltó módon tudjatok bánni egymással.

Ha innen nézzük a dolgot, nézz csak körül a környezetedben, hány ilyen módon is rendben lévő válást tapasztalsz?…
A legérdekesebb a dologban az, hogy egy ilyen módon vezetett elengedés, társkeresési szempontból nem biztos, hogy annyira előnyös. Sajnos. Természetesen magam is azt gondolom, hogy a legideálisabb az a szituáció, amikor a lélekben történő elengedés mellett mindez jogilag is tiszta – de mindannyian tudjuk, sokszor ez a folyamat évekig is eltarthat. S főként azért, mert egy emberileg rosszul vezetett válás során a bíróságtól várják a feloldozást, a megoldást a felek.

Ha az elengedés valóban megtörtént benned, tulajdonképpen már csak részletkérdés, hogy életetek anyagi összefonódásait mikor és hogyan oldjátok meg. Társkeresőként azonban bizalmatlansággal találkozhatsz. Úgy, mint Balázs is. Amikor elmegy egy randevúra és szóba kerül, hogy még nem vált el, szinte azonnal azt a sztereotípiát aggatják rá, hogy biztos csak időszakosan keres valami érdekeset, valami újat, ami színesebbé teszi az életét és az amúgy keserves házasságát. Mert ez van a köztudatban. Tudom, persze nem véletlenül, hiszen nagyon sokan, főleg az internetes társkeresésben, párkapcsolatuk biztonságában még egy kis plusz kalandért kutakodnak – és az online közegben nehéz elhinni, hogy itt adott esetben másról van szó.

Például arról, mint Balázséknál. Hogy hoztak egy rossz döntést, hitelt vettek fel a házukra, pontosabban a felesége nevére, s ebbe majdhogynem belebuktak anyagilag, a nő még most is több tíz millió forint adósságot tudhat magáénak, többet is, mint amennyi az ingatlan értéke. Devizahitel, nem részletezném.

Egy rosszul vezetett válás, elengedés során ez egy csodás lehetőség lenne arra, hogy törlesszenek egymásnak és a másikat ott hagyják a bajban, de Balázsban – és ezzel a mondatával kezdtem a cikket – fel sem merült ez a gondolat. Nem fog elválni addig, míg megnyugtató megoldást nem talál arra, hogy gyermekei anyja, volt felesége – mert bár nem váltak el, Ő mégiscsak így hívja – a lehető legkevesebb veszteséggel jöjjön ki ebből a ma már rossznak nevezhető döntésből, illetve annak következményeiből – mert ezt a döntést együtt hozták, s Balázs ezt nem feledi.

Ilyen módon tehát még egy ideig tartozni fognak egymáshoz – de a kérdés az, hogy miért is olyan ijesztő ez a leendő partnerjelöltek számára?… Miért félünk jobban attól, hogy valakit konkretizálható dolgok fűznek az exhez, miközben inkább attól kellene rettegnünk, hogy belül, az érzéseivel képtelen elengedni őt, mert ebben az esetben hátrányból indulunk és nem lehetünk nyertesek.

Számtalan társkereső van, aki bár elvált, van egy új élete, mégis régi kapcsolata romjain csücsül, s bár ismerkedik, valójában még mindig a múltat siratja, s inkább csak új élményekkel próbálja elfojtani a bánatát, új randevúkkal, új nőkkel/férfiakkal – miközben magán és mindenkin, aki csak az útjába kerül komoly sebeket ejt. Mert aki nem dolgozta meg a szakítását, nem is tud ismét elköteleződni. Mondhatja, játszhatja, hogy rendben van, de nem, s ez előbb-utóbb kiderül, csak akkor már új partnere is talán érintett érzelmileg a dologban.

Balázs tehát ezért keresett meg. Azért, hogy az Duals által képviselt személyes szolgáltatás keretében segítsek neki abban, hogy meg legyen felé az a bizalom, hogy Ő nem egy szélhámos. Igenis szeretne új párkapcsolatot, készen áll erre, boldogan megosztaná életét ismét egy arra érdemes hölggyel. Csak segítsek neki azzal, hogy mivel nálunk leinformált, megbízható emberek randiznak, s ő maga is regisztrálna, már a komoly szándék is sejthető. Segítsek neki kommunikálni a helyzetét, ha neki nem hiszik, én is elmondhassam, hogy Ő nem a csapodár, a házasságában ismerkedő, szexelő, megbízhatatlan férfi típusa. És úgy gondolom, segíteni fogok.

Mert Balázs tényleg túl van a nem létező válásán. És a felesége tényleg tündéri – bemutatta 🙂 – és valóban nagyon szerencsések: igazi jó barátok lettek, mert nem bántani akarták egymást az elmúlt érzések okán, hanem azt tartották szem előtt, hogyan lehetne a lehető legjobban megoldani a helyzetet mindkettejük örömére és boldogságára, amiben továbbra is rendületlenül hisznek.

Mindezzel az érzelmileg megdolgozott elengedés fontosságán túl arra szerettem volna még felhívni a figyelmet, hogy – ahogy láthatod is – a személyes társkeresés nem fekete-fehér történet. Mindenkinek egyedi a sztorija, a maga nemében különleges és színes, s mi, a Duals Társkeresőben, személyes szolgáltatásunk keretében éppen ezekhez az egyediségekhez tudunk kapcsolódni, s személyre szabottan segíteni. Ha a szándék tisztességes, a cél pedig a párkapcsolat, igenis tudunk és fogunk is segíteni!

HA NEKED IS SEGÍTHETÜNK A TÁRSKERESÉSBEN, JELENTKEZZ HOZZÁNK EGY KÖTETLEN BESZÉLGETÉSRE! VÁRUNK SZERETETTEL!

— Bánitzky Kata —

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share This