Mennyire vagy kíváncsi más emberekre? – avagy az érzelmi intelligencia további jellemzői


Legutóbbi blogbejegyzésemben elkezdtem kifejteni az érzelmi intelligencia jellemvonásait, mint például a magabiztosság vagy a saját erősségeink és gyengeségeink ismerete. Bőven vannak még további ismérve, már mutatom is őket!

Az érzelmi intelligencia, vagyis az EQ egyik markáns jellemzője, hogy a magas EQ-val rendelkező emberek alapvetően kíváncsiak a körülöttük lévő emberekre, a körülöttük létező világra. Ez a kíváncsiság valójában egy nagy adag empátiát rejt, ami már önmagában is az érzelmi intelligencia egyik meghatározó jellemvonása. A hétköznapi életben a másik irányába megnyilvánuló kíváncsiságot nem szabad összekeverni az introvertáltsággal vagy az extrovertáltsággal. Mindkét alapvető beállítódás mellett elfér a másik emberekre való nyitottság. Csak az extrovertáltabbak könnyebben kommunikálnak erről, míg a zárkózottabb embereknek ez nehezebben megy – de a kíváncsiság ott van bennük is! 

Aki kapcsolatba lépett már a Duals Társkeresővel, az – azt gondolom, hogy – már a saját életében is megélte a változást. Amikor valami változás áll be az életünkben, akkor arra rugalmasan kell reagálnunk ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle. A magas érzelmi intelligenciájú emberekre nem jellemző, hogy megbénítja őket a félelem, hiszen ők az akadályokban is a lehetőségeket is kihívásnak látják – nem pedig gátnak és problémának.

Még egy fontos és érdekes jellemzőt hadd mutassak be. Minél specifikusabban tudjuk megfogalmazni és elmondani másoknak, hogy milyen érzelmet élünk át, annál inkább tudunk rá megoldást is találni. A kommunikáció árnyaltsága és pontossága meghatározó lehet egy kapcsolat ismerkedési szakaszában. Mindannyian tapasztaljuk a körülöttünk lévő világot valamilyen formában és mélységben. Az EQ egyik jellemzője, hogy az érzékeléseinket mennyire pontosan tudjuk megnevezni, vagyis, hogy mennyire széleskörű az érzelmek kifejezésére használat szótárunk.

De miért is járom körül ezt a témát ennyire részletesen? A párkeresés folyamatában mindenkinek vannak elvárásai mind a külsőt, mind pedig a belső illetőleg. Van, hogy találkozunk valakivel, és ahogy elkezdjük megismerni, úgy ezek az elvárások változnak bennünk, eltolódnak valamilyen irányba, a friss ismeretség hatására elmozdulnak az előre meghatározott az arányok. Ez a fellángolás, vagy éppen a már lángoló szerelem hevében természetes dolog. Ha ennek következtében nagyon elveszítjük a kapcsolatot önmagunkkal akkor ezt az élet a jövőben jelezni fogja… 

Mindenkinek vannak kiemelkedően jó tulajdonságai, és mindenkinek van olyan oldala, ahol még bizony fejlődnie kell. 

Az érzelmi intelligencia boncolgatása segítségünkre lehet abban, hogy tisztábban lássuk önmagunkat, és pontosabban meg tudjuk határozni, hogy ki, milyen típusú férfit vagy nőt keresünk magunk mellé párunknak. 

A témával egyébként a könyvemben is foglalkozom, TÁRSRA VÁGYOM, HOL TALÁLOM – RENDELD MEG ITT, AKÁR AJÁNDÉKNAK IS HASZNOS LEHET! –

Szeretettel:

Bánitzky Kata

Válaszaidat, hozzászólásaidat várjuk kommentbe és ha szeretnél velünk megismerkedni akkor kérj időpontot személyes konzultációra!Előző

Következő

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share This