Miért kell, hogy nemet mondj, ha úgy érzed és hogyan tedd ezt diplomatikusan?

Amikor elkezdődik egy ismerkedés, két irány van. Vagy lesz folytatás vagy nem. Tehát vagy igent mondasz az illetőnek egy újabb találkozásra vagy jó esetben nemet.

De miért mondom azt, hogy jó esetben?…

Sajnos egyre inkább azt tapasztalom a társkeresők körében, hogy a nemet igen gyakran nem akaródzik kimondani.

Sokszor ez áll az érthetetlen eltűnések hátterében vagy a lebegtetés mögött is. A nemet mondás nehézségének természetesen számtalan oka lehet. Mindenképpen összefügg az önbecsülésünkkel, az önértékelésünkkel és persze a határaink kijelölésének és megtartásának a képességével is.

Mi történik akkor, amikor nemet mondunk?…
Általában semmi különös, épp csak annyi, hogy hozunk egy döntést, a döntésünket felvállaljuk és ezt úgy tudjuk megtenni igazán, ha közöljük a másikkal is. A témához tehát nagyon is hozzátartozik a felelősségvállalás kérdése is.

Sokan azonban már itt elakadnak, gondjuk van egy döntés meghozatalával, annak felvállalásával és ezzel együtt a felelősséggel is, ami akkor is létezik, amikor pusztán csak ismerkedünk. Nem mindegy ugyanis, milyen szerepet és részt vállalunk a találkozásban, ahogy az sem mindegy, hogy a másik milyen érzésekkel, élményekkel távozik az aktuális helyzetből.

Nemet mondani márpedig mindenképpen kell tudni, randevúzás közben is. Mert megtiszteled Vele a másikat és kristálytiszta helyzetet teremtesz, ami azért is előnyös, mert akit éppen visszautasítottál, szintén tovább tud lépni. Nem hagyod kétségek között, nem engeded, hogy reménykedjen, ez így tisztességes.

Persze az sem mindegy, hogyan mondasz nemet! Lehet diplomatikusan is megtenni mindezt, s egy ilyen szituációban Te sem érzed úgy, hogy belegyalogolsz a másik önérzetébe, s partnered sem feltétlen kudarcként fogja megélni a találkozásotokat.

(Kép forrása: Pixabay)

A diplomatikus nemet mondásról és persze a témáról bővebben is mesélek legújabb videómban:

 

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.