Egyedül vagyok, de nem magányosan…

Attól, hogy az ember éppen a jelen pillanatban nem él párkapcsolatban, attól még nem feltétlen magányos. „Egyedül vagy?” – hangzik néha a kérdés. “Igen, egyedül, de nem magányosan…” a válasz maga már egy magyarázkodást takar… Mi erre a jó válasz? Mi van, ha nem élünk kapcsolatban, de ennek ellenére nem érezzük magunkat egyedül? Sokak szerint, ha egyedül él valaki, akkor egyszerűen több ideje van a barátokra, rokonokra, sok esetben erősebb szociális közeg veszi körül. 

Az egyedül állók magányosabbak, mint a házasságban élők? A megözvegyült, elvált, párkapcsolat nélkül élő emberek többet találkoznak barátaikkal, mint a házas emberek, hiszen egyszerűen több szabad idejük van. Számukra egy, a barátokkal eltöltött este nem egy valahonnan kiszakított, kilopott idő – mint sok esetben ezt a házasságban élőknél tapasztalható -, hanem egyszerűen a munka utáni, szabadon beosztható idő eltöltésének a formája. 

Ismert a mondás: a barátok az általunk választott család. Nekem személy szerint ez az egyik kedvenc mondásom, hiszen őszinteséget takar, valódi kapcsolódásokat, nem formalitást és nem kényszeredettséget.

Vajon visszaüthet ez az állapot annyira, hogy a barátok által feltöltött embernek egyáltalán nem hiányzik a társas kapcsolat? Hiszen egy kellően erős, önmagát ismerő és szerető személyiség, aki jól el tud lenni egyedül is? Hiszen a nyüzsgő élet, a munkahely pezsgő világ, majd a baráti programokkal kitöltött esték után az ember már talán néha vágyik egy kis nyugalomra, egyedüllétre. Jó kérdés, és a válasz talán – mint igen sok esetben – személyiségfüggő. 

Ennek az állapotnak az ellentéte a társas magány mikor ugyan van párja az embernek, de mégis, közte, és a „társa” között valójában nagyobb űr tátong, mint egy erős barátságban a felek között. 

Erről és még megannyi társkeresésről szóló témáról olvashatsz a Társra vágyom, hol találom? című könyvemben. Amennyiben a könyv felkeltette az érdeklődésedet, szívesen olvasnál többet ebben a témában, vagy ajándékba adnád valakinek, a Duals oldalán keresztül megrendelheted tőlem.

Olyan is előfordulhat az életben, hogy a baráti kör változik meg egy ember körül. Ha ez túl gyakran történik meg, akkor nem jelent jót… de mégis megtörténhet, hogy így hozza az élet. Lehet ez lakhelyváltás, munkahelyváltás, vagy egyéb más okból. Ez ugyanolyan nehéz tud lenni, mint a társ elvesztése, hiszen egy számunkra fontos, az életünkben meghatározó személyt veszítünk el, vagy jobb esetben „csak” eltávolodunk tőle – lelkileg és fizikailag. 

Talán mindannyian ismerünk olyan embereket, akik kompromisszumot kötnek, és inkább benne ragadnak a társas magány állapotában, mert számukra az egyedüllét még ennél az állapotnál is sokkal ijesztőbb. Ők az a kategória, akik nincsenek egyedül, szívük mélyen mégis magányosak… Van, hogy az emberek felismerik ezt az állapotot, és változtatni akarnak ezen, de nem mindenki jut el idáig… 

Örömmel látom, hogy a Duals Társkereső által szervezett társkereső programokon olyan emberek vannak, akik nem féltek kilépni a számukra valamilyen okból nem megfelelő kapcsolatukból, nem félnek a magánytól és azzal, hogy eljönnek rendezvényeinkre, újabb lépéseket tesznek afelé, hogy újra társra találjanak…

Szeretettel,  Bánitzky Kata

Válaszaidat, hozzászólásaidat várjuk kommentbe és ha szeretnél velünk megismerkedni akkor kérj időpontot személyes konzultációra!Előző

Következő

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share This