A nyári szerelmek ideje lassan lejár – De mi lesz utána?…

Jártamban-keltemben mindenkitől azt hallom, hogy az idei nyár hihetetlen intenzitással s gyorsan telt el. Talán kissé érezhető is most itt az utolsó hetekben az a fajta izgalom, hogy na most, még utoljára hozzuk ki a legtöbbet az évszakból, lazítsunk, tudjunk még kicsit felhőtlenül könnyedek lenni, még mielőtt beköszönt az ősz a maga kereteivel, a mindennapok életünkbe lassan visszakúszó monotonitásával, bágyadtságával és szürkeségével.

A nyári szerelmek sorsa is eldőlni látszik lassan. A napfény antidepresszáns hatása a forróság enyhülésével párhuzamosan csökken. Ami ilyentájt, a nagy melegben, a szabadságolások idején annyira természetesnek, könnyednek és felszabadultnak látszik, lassan megmutatja igazi arcát, megmutatkozik, van-e, ami összetarthatja a mindennapok gondjai nélkül kialakult kapcsolatot. A nyaralás az egyik legkönnyedebb élethelyzet, mentes a problémáktól, a rutintól, a megszokástól, s az ebben az időszakban kialakult kapcsolatokról is nagyjából ugyanez elmondható.

De megtarthatók-e az érzelmek, amikor minden szépen lassan visszatér a megszokott medrébe?… Át lehet-e vinni – Nagy László szavait idézve – a nyáron ajándékba kapott szerelmet a túlsó partra?

Talán igen, talán nem… Ez is, mint minden más, csakis rajtunk és partnerünk hozzáállásán múlik. Talán kell is ez a próbatétel, hiszen az a kapcsolódás, mely a nyári hevületben született, de nem éri meg az újabb évszak beköszöntét, valószínűleg nem is azért érkezett az életünkbe, hogy maradandó lehessen. A kapcsolat legalábbis nem, az élmény azonban mindenképpen az lehet, melyből töltekezve, új hittel felvértezve, hogy igen is képesek vagyunk szeretni és szeretve lenni, ismét nekivághatunk az Igazink megkeresésének.

A nyári szerelmek sokszor éppen ezért oly becsesek. Mert különleges megéléseket rejtenek, mert a körülmények kötetlensége miatt a szabadság oly mértékben áramolhat két ember között, ami máskor bizony ritkán lehetséges.

Egy nyári szerelem lehet, hogy nem életre szóló párkapcsolat lesz, de életre szóló tapasztalat annál inkább. Törekedni kell rá, hogy megőrizzük a kincset, amit rejt. Még akkor is, ha nem sikerül átültetni a mindennapokba, ha közben kiderül, olyan különböző utakon jársz Te és Ő, hogy az jelen pillanatban összeegyeztethetetlen – az elválás minden fájdalmával együtt igenis szépnek és értéknek kell tekinteni, s akkor valóban hozzátehet a jövőhöz a későbbiekben.

Egy nyári szerelem olyan módon ismertethet meg magunkkal, ahogy talán másként nem is lenne lehetséges. Megmutathatja, mennyire szabadon és szorongás mentesen vagyunk képesek létezni, s amikor ismét vár a munka, a kötöttségek és kényszerek, visszanyúlhatunk az élményért, emlékeztethet bennünket arra az énünkre is, mely szintén a miénk, csak éppen rendre elfojtjuk, mert úgy hisszük, ezt kell tennünk.

A nyári szerelmeket megőrizni talán nehezebb, mint egy hétköznapibb módon alakult kapcsolatot, de nem lehetetlen. Mindenképpen fontos, hogy végig gondoljuk, mit, miért tettünk, mi vonzott akkor és abban a helyzetben, s hogy mindezt valóban szeretnénk-e, ha napi szinten részévé tehetnénk az életünknek. Ezeknek a kérdéseknek a tisztázása szükségszerű, hiszen ezen áll, vagy bukik, hogyan tudunk a későbbiekben alkalmazkodni, együttműködni, megfelelő mértékben és egymással egyensúlyban és harmóniában, természetes módon közeledni, távolodni, lüktetni.

Ha közeledik a nyár, a nyaralás vége, az már önmagában is szorongásra adhat okot, ha pedig ezzel egy időben egy épphogy csak életre kelt párkapcsolat elején járunk, különösen nehéz lehet a szituáció. Érdemes előbb magunkkal elvonulni, a saját sorainkat és érzéseinket tisztázni, kicsit áttérni az illúzióból a realitás kötöttebb talajára, majd, ha megvannak a kérdéseinkre a válaszaink, mindezt partnerünkkel is megosztani. Feltétlenül érdekes beszélgetésre lehet számítani, miközben nem szabad elfejteni, egyik félnek sem könnyebb, vagy nehezebb a helyzet. Fontos, hogy bármire jutunk egymással, mindenképpen a szép élményeket kell erősíteni és semmiképp sem kudarcként megélni az eseményeket.

És miközben a nyári szerelmek az első próbatétel elé kerülnek, ne felejtsük el, hogy az ősz a rutinnal és a keretekkel együtt a biztonságot és a nyugalmat is meghozza, s ilyenkor egymásra találni más minőségű, de legalább ilyen nagy élmény lesz!

ISMERD MEG A DUALS TÁRSKERESŐT – ŐSSZEL IS VÁRUNK TÉGED!

— Bánitzky Kata —

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share This