Az igazi keresése és megtalálása – Nem tündérmese!

​Gondolhatnánk, hogy az Igazi vagy a nagy Ő keresése és megtalálása gyerek mesékben előforduló jelenség, vagy a tini magazinok hálás témája, mégis sok érett felnőtt is ugyanebben a keresésben van nyíltan, kevésbé nyíltan, vagy teljesen tudattalanul. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy számos hír sztárokról, hírességekről ezt a témát járja körül, hogy vajon az illető megtalálta-e az Igazit, vagy éppen szakított vele. Női magazinok, blogok és könyvek is bővelkednek az erre a témára írt meglátásokkal és jó tanácsokkal.

Az Igazi keresése olyan, mint a Szent Grál keresése.
Mítoszok, titkos térképek, legendák, dédapáról unokára hagyományozott történetek próbálják bizonyítani, hogy létezik, néhány bátor felfedező esküszik rá, hogy megtalálta, sokan kiábrándultságban már rég feladták a keresést, és vannak olyanok is, akik arra esküsznek, hogy mindez csak mese és balga, aki egyáltalán a keresésére indul. Lehet, hogy pont ez a bizonytalanság, a búvópatakként jelenlévő örök remény, és a kilátásba helyezett nagy boldogság teszi ennyire érdekessé az Igazi keresését. De vajon mi az, ami hihető ebből a “meséből” és mi az, amit rendre félreértelmezünk?

A mesékben a királylányok és a szorgalmas parasztlányok, valamint a bátor hercegfiúk és az okos szegény fiúk is mindig elnyerik jutalmukat, ami általában a nagy gazdagság és a tökéletes pár formájában érkezik. Mi más kellhet az örök boldogsághoz?

A mesék és a romantikus történetek itt ezen a ponton véget is érnek, mert minden megtörtént, amire valaki vágyhat. Körülbelül így szoktuk elképzelni ezt a való életben is. Ha megérkezne a tökéletes pár, akivel végre boldogságban, békében, egymás támogatásában és inspirálásában lehetne élni, akkor minden értelmet nyerne és kiteljesedne. Ott csúszik hiba a rendszerbe, hogy nem jól azonosítjuk be magunkat, hogy vajon a mese melyik pontján tartózkodunk éppen az életünkben – a keresés elején, a közepén, vagy a célvonal előtt.Ez a sikeres beazonosítás pedig sok értékes felismerést hozhat magával.

A történetek, akár mesék, akár regények vagy filmek formájában öltenek formát, nem véletlenül kísérik az emberiség létezését, ugyanis rövidített, amolyan összesűrített formában akár egy egész emberi életet képesek magukba foglalni. Minden történet alapja a hős útja, vagy utazása, amit ha sikeresen bejár, végül elnyeri jutalmát, valamint a kihívás, amivel mindeközben szembe kell néznie és valahogy megoldania. Az is fontos momentum, hogy a történet elején a hős nem rendelkezik a szükséges eszközökkel, tudással, vagyonnal, vagy akár jellemvonásokkal, hogy sikeresen megoldja a feladatot. Ezeket az út során, különböző találkozások által kapja meg, sajátítja el, vagy az őt kísérő segítők adják oda neki. A hős tehát a történet elején felkészületlen, az útja által válik felkészültté a találkozásra az Igazival.

Ez hasonlít arra a találós kérdésre, hogy vajon melyik esetben vár ránk biztos halál? Ha felmászunk a Mount Everestre, kitéve magunkat az összes lehetséges veszélynek, ami út közben szembe jöhet vagy akkor ha beültetnek minket egy repülőbe és kitesznek a csúcson?
A válasz meglepő módon az, hogy akkor, ha letesznek minket a csúcson. Igaz, hogy az út felfelé számos veszélyt rejt magában, viszont azzal, hogy átmegyünk a kihívásokon elég erőssé válunk ahhoz, hogy kibírjuk azt a nyomást, ami a csúcson vár minket. Ha kitesznek egy repülőből, és nem saját erőből járjuk be az utat, akkor azonnal összeesünk, mert a szervezetünk nincs felkészülve arra, ami a célban vár minket.

Itt van tehát a kutya elásva. Vajon mi az elképzelésünk arról, hogy hol járunk az úton éppen most? Már kiálltuk az összes próbát, szembenéztünk a legnagyobb félelmeinkkel és sikeresen legyőztük őket, kifejlesztettük az összes szükséges tulajdonságunkat és erőnket és már csak arra várunk, hogy megérkezzen az Igazi?
Gyakran azt gondoljuk tévesen, hogy igen. Hiszen annyi mindenen átmentünk már az életben, annyi mindent megtanultunk, annyiszor megégettük magunkat és újból felálltunk, hogy már igazán megérdemelnénk. Az képzeljük, hogy már végig gyalogoltuk az egész túraútvonalat az alaptábortól egészen a Mount Everest csúcsáig. Miközben ha ez tényleg így lenne, ha tényleg ott volnánk, akkor mellettünk lenne a mi Igazink is. Hogy nincs ott mégsem? Akkor nagy valószínűséggel nem ott állunk, ahol gondoltuk, hogy állunk.

Az Igaziság legjobb próbája az, ha akár inspirálódva az internetről, akár saját magunk elképzeléseiből írunk egy listát arról, hogy milyen is a mi Igazink (ha még nincs ilyen). Az írás azért lényeges pontja ennek, mert a gondolatok a fejünkben gyakran nem pontosan körvonalazottak, hanem “kábék”. Fontos, hogy őszintén, egyetlen apróságot sem kihagyva, teljesen precízen megfogalmazva fogalmazzuk meg az Igazi összes lényeges tulajdonságát és ismérvét. Például: Az igazi látja az egész lényemet és elfogad teljesen olyannak, amilyen vagyok. Ápolt, jól kinéző, elegáns, sikeres, céltudatos, ismeri az értékeit, őszinte. Végtelenül szeret majd engem, tűzön-vízen át. Kiáll értem a nehéz helyzetekben és támogat. Megbecsüli, amit adok neki. Figyelmes és kedves. Gondoskodó.

Ezen a ponton jön a neheze. Fordítsuk vissza önmagunkra az összes felsorolt tulajdonságot. Vajon mi hogy vagyunk a vágyott testi adottságokkal, azzal, hogy lássuk a másik lényét és azt teljesen elfogadjuk, a kedvességgel, figyelmességgel, őszinteséggel? Megfelelünk a lista pontjainak?

Hogy még bonyolultabb legyen a képlet, a szeretet akkor igazán szeretet, ha nem csak mi érezzük, hanem a másik is. Lehet a másik számára a gondoskodás azt jelenti, ha minden reggel hozunk neki egy pohár vizet az ágyba, számunkra pedig az, ha bevásárol. A bevásárlást semennyi ágyba hozott pohár víz nem fogja kiváltani, és fordítva sem.

Átjutni ezeken a pontokon, megküzdeni a saját tökéletlenségünkkel és azt megtanulni teljesen elfogadni és szeretni nem csak magunkban, hanem az Igaziban is (mert hát lehet, hogy Igazi, de tökéletes biztosan nem) a hős útja. Ezen az úton válunk szénből gyémánttá.

DUALS TÁRSKERESŐ – LEHET, HOGY ÉPP NÁLUNK TALÁLOD AZ IGAZIT! JELENTKEZZ EGY SZEMÉLYES KONZULTÁCIÓRA! >>>

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share This