Netikett a társkeresésben, avagy milyen etikett szabályokat érdemes betartani az online ismerkedés során

Az online tér, az alkalmazások megjelenésével a randevúzási, ismerkedési etikett is jelentősen megváltozott az utóbbi időben. Míg régen szinte kőbe vésett illemszabályok vonatkoztak arra vonatkozóan, hogyan és mikor kommunikáljunk a másikkal, mára szinte teljesen fellazultak az illemszabályok e tekintetben. Könnyen hozzászoktunk, hogy bárki elérhető számunkra a nap szinte bármelyik szakaszában, ez által már el is várjuk a másiktól, hogy elérhető legyen számunkra akár telefonon, akár valamelyik üzenetküldő alkalmazáson. De ez nem jelenti azt, hogy nem érdemes néhány netikett, vagyis internetes etikett szabályt betartanunk különösen egy ismerkedési szakaszban. Habár nem pártoljuk az online társkeresést, a különböző online csatornáknak számos előnye van, amikor ismerkedünk egy adott illetővel.

Az első nagyon fontos szabály, hogy tartsuk tiszteletben a másik idejét. Csak azért, mert az illető nem válaszol rögtön, nem jelenti azt, hogy nem érdeklődik már irántunk, csupán elfoglalt. Ha több óráig nem kapunk választ valaki felől, hajlamosak vagyunk visszautasításnak tekinteni azt. A legtöbb esetben azonban nem erről van szó. Ha nem kapunk választ, semmi esetre se sürgessük a másik félt további üzenetekkel, illetve nem szabad szamon kérni sem erről. Az ismerkedés elején egy nagyon kellemetlen szituációt tud szülni az ilyes fajta viselkedés és sok estben el is veszi a másik fél kedvét az ismerkedéstől. Ugyanakkor, nem érdemes megvárattatni sem a másikat és 24 órán belül ajánlott válaszolni. Az ennél hosszabb idő két üzenetváltás között már utalhat az érdeklődés hiányára. Természetesen ez nincs kőbe vésve, hiszen bárkinek lehet sürgős elfoglaltsága.

Mind mások vagyunk, más szokásokkal, így előfordulhat, hogy a másik fél már nem veszi szívesen, ha késő este, akár éjszaka bombázzuk üzenetekkel. Óvatosan érdemes kipuhatolni, hogy zöld utat kapunk-e, vagy inkább tolakodásnak számít az adott személynél egy késői telefonhívás vagy üzenet. De csak azért, mert számunkra evidens, hogy például elalvás előtt is használjuk a telefonunkat, más számára egyáltalán nem biztos.

Letiltani, ghostingolni (eltűnni) abszolút nem illendő. Úgy gondolom, tisztelnünk kell a másikat annyira, hogy ha még sem szeretnénk folytatni az ismerkedést, azt nyíltan el lehet mondani, vagy éppen írni a másiknak. Ez persze egyáltalán nem egyszerű, hiszen nem akarod megbántani az illetőt, de hidd el ennyi mindenkinek jár. Nyugodtan elmondhatod, hogy nem érzed úgy, hogy Ti egymást keresnétek, vagy, hogy úgy érzed nem passzoltok egymáshoz. Nem érdemes egymás idejét sem húzni, ha tudod, semmi komolyabb nem alakulhat ki közöttetek.

Egy másik nagyon fontos szabály, amelyet sajnos az online társkeresésben/ismerkedésben szinte senki sem tart be, hogy légy mindig őszinte. Legyen szó az életkorodról, a magasságodról, a hobbidról, az érdeklődési körödről. Egy részről bizonyos hazugságok előbb-utóbb a személyes találkozás alkalmával kiderülnek, ami miatt kínos szituációba kerülhetsz. Másrészről, ha nem önmagadat adod az illetőnek nem Te és a személyiséged lesz vonzó és szerethető számára, hanem az a kép, amelyet mutatsz magadról. 

Mindig légy udvarias! Habár online sok esetben sokkal könnyebb megnyílni a másik felé, soha nem szabad olyat mondani/írni/tenni, amit egy személyes találkozás alkalmával nem tennél. Emellett azt is érdemes mindig tiszteletben tartani, hogy az ismerkedés elején sokan nem szívesen osztanak meg bizalmas, érzékeny információkat magukról az online térben.

Az ismerkedés első szakaszában, rendkívül fontos óvatosabban közelíteni a másik félhez, hiszen nem látod az őszinte reakcióit egy adott témáról. De ne görcsölj rá a témára! Kövesd a szabályokat és add önmagad!

 

 

 

 

(Kép forrása: Unsplash)

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.