Mikor és hányszor mondhatjuk ki, hogy szeretlek?

A szeretlek szónak óriási jelentősége van egy párkapcsolatban. Ugyan akkor számtalan kérdést vet fel: Milyen gyakran mondjuk ki? Ki mondja ki először? Ki tudjuk egyáltalán mondani? Hogyan viszonozzuk? A múlt heti Fókusz riport a témában visszanézhető az oldalon. Kattints!

Vannak, akik úgy gondolják, ha sokszor mondjuk, azzal elveszik a szó súlya. Mások szerint pedig jobb minél többször hangsúlyozni társunknak, hogy szeretjük. Párokon belül is eltérő lehet, kinek mennyi igénye van a szó kimondására, illetve fogadására. 

Mind hozunk magunkkal valamilyen mintát előző párkapcsolatinkból vagy a családunkból. Fontos, hogy ebben is tanítsuk a másik felet. Hiszen, ha valaki azt szokta meg, hogy ezt a szót gyakran ki lehet mondani a másiknak és tudja, hogy ez jól esik, azzal tudja tanítani párját a befogadásra, olyan esetben is ha neki nincs ilyen mintája. Úgy gondolom mindenképp érdemes mintáinkat, tapasztalatinkat megosztani párunkkal. Ha a másik fél is tisztában van vele, hogy az adott családban nem volt szokás kimondani napi szinten a szeretlek szót, azzal a másik is elfogadóbb lesz. Ez által nem az a gyanú jön elő benne, hogy esetleg párja nem szereti, hanem toleránsan, könnyebben meg tudja érteni. Természetesen az sem kőbe vésett, hogy ha valaki családi mintái alapján igen ritkán használja a szeretlek szót, az ne változhatna a későbbiekben.

Régebben egyáltalán nem hangoztatták a szeretetet párkapcsolaton, házasságon belül. Manapság már inkább teret adunk érzéseink, érzelmeink kifejezésére mind szóban, mind tettekben. Mindannyiunknak más és más a szeretetnyelve. Míg valaki szavakkal fejezi ki, más tettekkel, kedvességgel. Így úgy gondolom egyáltalán nem érdemes következtetéseket abból levonnunk ki milyen gyakran mondja ki ezt a szót.

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy mondani bármit lehet. Sokkal inkább a tettek határozzák meg azt, ki hogyan szereti a másikat. Célszerűbb tehát arra figyelmet fordítanunk, hogy a másik fél mit tesz értünk, mit tesz a kapcsolatunkért és nem feltétlenül arra, mit mond.  

Ugyanakkor egy párkapcsolat életében mérföldkőnek számít az első szeretlek kimondása. A férfiak számára pedig kifejezetten elköteleződést jelent a szó kimondása, hiszen ők ritkábban használják, különösen egy kapcsolat elején.

Úgy gondolom, valóban értékét vesztheti a szeretek szó, ha túl gyakran használjuk. Ezért mindenképp érdemes a szeretet nyelvünk más eszközeinek használata is, hiszen az nem kérdés, hogy valamilyen formában, de ki kell fejeznünk szeretetünket.

 

 

(Kép forrása: Pixabay)

 

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.