Mennyi önbizalom kell egy hozzánk illő társ megtalálásához?

A válasz: pont annyi, hogy időben nyissunk, amikor szembejön a lehetőség, és időben ki tudjunk lépni, amikor valami nem használ már nekünk. A megfelelő mennyiségű önbizalom, tehát nem egy statikus állapot megtalálása, sokkal inkább a rugalmasság és a pontos önreflexió képességének folyamatos erősítése.

Önbizalom kell valaminek az elkezdéséhez és a lezárásához is. A kezdetnél az önbizalom adja meg a kellő löketet ahhoz, hogy merjünk nyitni, merjünk kíváncsinak lenni, merjünk kísérletezni, belemenni ismeretlen helyzetekbe, merjünk változtatni azon, ami eddig volt, miközben továbbra is stabilan állunk a lábunkon. A lezárásnál pedig az önbizalom adja meg az erőt ahhoz, hogy valamiről meg tudjuk tisztán állapítani, hogy már nem a fejlődésünkhöz és jólétünkhöz járul hozzá, hanem inkább hátráltat, megfoszt valamitől, korlátoz.

TÁRSRA VÁGYOM, HOL TALÁLOM? – KÖNYVÜNKBEN MÉG TÖBBET OLVASHATSZ A TÉMÁBAN!

A bizalom egyik fő komponense az, ha valakire számítani lehet. Akkor bízunk meg valakiben, ha tudjuk, hogy amit mond az úgy lesz, ha feleslegesen nem rabolja az időnket (pontosan érkezik a megbeszélt időpontokra, vagy időben szól a késéséről), ha érezzük, hogy fontosak vagyunk neki, ha figyel ránk és meghallja, amit mondunk neki, ha figyelembe tudja venni a mi szempontjainkat is, nem csak a sajátjait, és a közös jóra törekszik. Azt, hogy mitől bízunk meg a másikban viszonylag könnyen meg tudjuk válaszolni, úgy ahogy arra is nagyon érzékenyek vagyunk, amikor valaki elárulja a bizalmunkat. De hogy jön mindehhez az önbizalom? Úgy, hogy pontosan ugyanezek a szempontok érvényesek a önmagunkkal tanúsított bánásmódra is.

Mitől lesz önbizalmunk?
Akkor lesz ön-bizalmunk, ha meg tudunk bízni magunkban, ha betartjuk a saját magunknak adott ígéreteket, időpontokat és elköteleződéseket, ha érezzük, hogy fontosak vagyunk magunknak, ha megadjuk magunknak, amire szükségünk van.

Amikor ezeket elmulasztjuk, olyankor megtörik a bizalmunk saját magunkban és csökken az ön-bizalmunk.

Van egy rész bennünk, aki pontosan tudja, mi a jó nekünk, és ez a rész éberen figyel minden olyan szituációban, amikor szem elől veszítjük a saját érdekeinket, a saját jólétünket, a saját biztonságunkat. Ennek a figyelése igazi mestermű, mivel életünk szinte minden helyzetében egyensúlyoznunk kell több érdek között. Ha például a túlórákért nem fizetnek meg minket méltányosan, vagy túl sok feladatot cipelünk magunkon, amit csak a túlórákkal lehetséges megoldani, mikor mondunk erre stopot, ha egyébként a megélhetésünk függ ettől? Egyszerre teszünk ebben az esetben jót magunkkal azáltal, hogy a munkánk megtartására törekszünk, de ugyanakkor aránytalanul nagy terhet vállalunk és sosem lehet tudni, mikor érünk haza. Megígértük magunknak, hogy a következő hétvége már tényleg szabad lesz, majd egy új projekt keresztülhúzza ezt. Ha elvállaljuk, nem tartjuk be a magunknak tett ígéretet. Mennyire sérül ebben az esetben az ön-bizalom?

Ugyanez érvényes a kapcsolatokra is, amik egyszerre tudják kielégíteni a biztonságra, együttlétre és gondoskodásra való vágyunkat, és mérgezni minket a bennük történő igazságtalanságokkal.

A legtöbb esetben nem mások okozzák a sebeket a lelkünkön, hanem mi magunk.
Ott ahol az ön-bizalmunk sérült, szabad prédává válunk mások számára, az ahogy mi bánunk magunkkal minta a többiek számára, hogy miként bánhatnak velünk, az ahogy mi nem tiszteljük magunkat, engedélyt ad a többieknek is, hogy hasonló módon ne tiszteljenek ők sem. Van egy nagyon egyszerű módja, miként tudunk gyorsan visszakapcsolódni ahhoz a bánásmódhoz, amit szerintünk érdemelnénk.

Vegyük elő egy gyerekkori fotónkat, és nézzünk bele saját szemünkbe. Hogyan szólnánk ehhez a gyerekhez, milyen élethelyzetet teremtenénk neki, engednénk, hogy aránytalanul nagy terhek háruljanak rá, benne hagynánk őt egy méltatlan helyzetben, bezárnánk az otthonunk négy fala közé, vagy kivinnénk őt szórakozni?

Az ön-bizalom helyreállítása és erősítése nem egyszerű feladat, de megéri a fáradtságot. Amikor meg tudunk bízni saját magunkban, olyan emberekre fogunk találni a külvilágban is, akikben szintén meg lehet bízni, vagy rögtön kiszúrjuk azokat, akikben nem.

ISMERD MEG A DUALS TÁRSKERESŐ KLUBOT! KÉRJ IDŐPONTOT SZEMÉLYES KONZULTÁCIÓRA!

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share This