Létezhet teljes bizalom egy párkapcsolatban akkor is, ha a felek nem tudnak egymásról mindent?

A bizalom rendkívül fontos egy kapcsolatban, azonban mióta életünk jelentős részét töltjük online platformokon, érezhetjük, hogy nem tudunk mindent társunkról, hogy esetleg rejteget előlünk valamit. A fókusz e heti riportjában ezt a témát fejtettük ki. A riport megtekintéséhez kattints

Évtizedekkel ezelőtt ezek nem okoztak volna problémát egy párkapcsolatban. Manapság, különösen a fiatal felnőttek akár szakításon is gondolkoznak olyan esetben, ha nem kapnak kódot párjuk telefonjához. Biztonság érzetet tud nyújtani természetesen, ha a másik fél nem rejteget előlünk semmit telefonjában sem. Kifejezetten bizalmatlanok tudunk lenni valakivel, ha feltűnően takargatja előttünk üzenteit.

De hol kell meghúznunk a határt a privát szféránk és a partner életünkbe történő bevonása során? Úgy gondolom, a legfontosabb, hogy őszinték legyünk a másikkal ebben az esetben is. Ha megnézzük a másik telefonját, üzeneteit, arról mindenképp tudjon a másik fél is. Hiszen így fölösleges konfliktusokat, veszekedéseket tudunk elkerülni. Ugyan akkor, előfordul, hogy az egyik fél telefonját, mint egy személyes naplót, saját privát szférájának tekinti és fontosnak tartja, hogy ahhoz csak neki legyen hozzáférése. Az ilyen vagy hasonló esetek is abszolút elfogadhatónak, csupán fontos, hogy őszintén tisztázzuk, hogy nem titkolózásról van szó a másik háta mögött, csupán szüksége van az ilyes fajta bizalomra a másik részéről. Nem feltétlenül vakon kell bíznunk a másik félben ilyen eseteben, de mindenképp tiszteletben kell tartanunk elveit.

A fiatalok nagy része számára abszolút elvárás már egy kapcsolatban, hogy lássák egymás helyzetmegosztását a nap huszonnégy órájában. Míg a fiúk ezt azzal magyarázzák, hogy ezzel is kívánnak vigyázni párjukra, a lányok számára nagyobb biztonságot jelent, ha ismerik párjuk hollétét. Illetve vannak, akik más személyazonossággal próbálják társukat tőrbe csalni. Ezek nem a modern kor sajátosságai, csupán sokkal több eszköz áll rendelkezésünkre, hogy a másik felet ellenőrzés alatt tartsuk.

Természetesen minden pár más és más, mind másként viszonyulnak telefonjaikhoz. Ezért is célszerű már a kapcsolat elején tisztáznunk, ki hogyan viszonyul a témához. Ezzel rengeteg konfliktustól megvédve kapcsolatunkat.

Azt is időt és energiát, melyet a telefonos nyomozásokra fordítanánk, érdemesebb inkább bizalmatlanságunk forrásának tisztázására és a kommunikációra fordítani!

 

(Kép forrása: Pixabay)

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share This